Welke trends mag je in 2017 verwachten?

Een overzicht van 10 trends voor 2017 en 8 trendvoorspellingen

Futureproved heeft zijn trendrede voor 2017 geschreven. Daarin worden de trendverwachtingen voor 2017 aangegeven, maar ook een aantal gedurfde trendvoorspellingen. In 2017 zal in België het eerste huis in 3D geprint worden en een Virtual Reality bioscoop openen. Wereldwijd blijft het spanningsveld tussen het inclusivisme en exclusivisme groeien. De drone-economie gaat wereldwijd groeien, ook in België zal ze groeien en banen scheppen. En 2017 wordt het jaar dat ons DNA een statussymbool zal worden.

Wat staat ons te wachten in 2017? Tien trends die je het komende jaar zal ervaren.

Daarbij horen vooraleerst 8 voorspellingen voor 2017, gebaseerd op deze trends:

1/ Binnen de internationale politiek desintegreert Europa.

2/ Italië krijgt te maken met een grote financiële crisis.

3/ Wereldwijd neemt het spanningsveld tussen het inclusivisme en exclusivisme toe.

4/ In België wordt het eerste huis in 3D geprint.

5/ België krijgt zijn eerste VR bioscoop.

6/ Significante groei in de Belgische drone-economie.

7/ We gaan verder ontspullen en er komen in België nog meer initiatieven in de sharing economie.

8/ In 2017 zal chocolade zal worden gepersonaliseerd op basis van je DNA.

 

De Trendverwachtingen voor 2017

 

1/ Desintegratie:

Politiek gezien zit Europa in een diep dal. Voorlopig is de bodem van dit dal nog niet bereikt en het ziet er de komende jaren helemaal niet goed uit voor Europa. Desintegratie zal Europa te beurt vallen en dat niet alleen binnen de Europese éénheidsmarkt maar ook de deelstaten van de unie gaan er mee kampen.

In 2017 zullen de Engelsen werk gaan maken van hun Brexit. Daarbij zullen de Schotten hun kans grijpen om opnieuw een referendum te stemmen en zich onafhankelijk te verklaren van het Verenigd Koninkrijk.  Ook in Spanje onderneemt Catalonië pogingen naar meer autonomie. Daarenboven zullen de verkiezingen in Frankrijk en Nederland het eurosceptisme verder aanwakkeren. Daarnaast groeit het spanningsveld tussen Oost-europese landen en West-europese inzake migratie en zijn er vanwege solidariteit fricties tussen de Noordeuropese bevolking en zijn Zuideuropese tegenhangers. Deze kloof is cultureel, politiek, maar vooral economisch van signatuur.

Binnen deze ingewikkelde Europese breuklijnen wortelen daarnaast twee trends, die we de trend van een inclusieve en de tegentrend van een exclusieve maatschappij kunnen noemen. Met de inauguratie van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten, maakt Europa dwingende keuzes moeten over zijn eigen veiligheid, economie en handel. Europa wordt de speelbal van de nieuwe as Moskou – Washington, die zich afzet tegen de groeiende Chinese economische en militaire suprematie.

Europa verliest in 2017 op alle vlakken terrein, zeker als in Italië dan ook een nog financiële crisis uitbreekt. De Europese Centrale Bank zal ook in 2017 en waarschijnlijk nog lang daarna blijvend ingrijpen om een economische crisis, zoals we deze kenden in 2008 te vermijden.

Dit heeft tot gevolg dat de euro in 2017 opnieuw onder druk komt en we in 2017 meer experimenteren met nieuwe alternatieve munten en betaalmiddelen. Bitcoin apparaten, zoals deze in de Corda Incubator van Hasselt, zullen we meer in het straatbeeld terugvinden. Naast bitcoins krijgen meerdere cryptocurrencies zoals litecoins, dogecoins, e-dollars, Deutsche e-mark, Startcoins, Colored coins en noble coins meer gebruikers dan ervoor.

 

2/ Inclusivisme vs exclusivisme

Er heerste in 2016 veel ongenoegen over rechtspraak, poiltieke besluitvorming en beleid.  In 2017 zal het niet anders zijn. Vertrekkend vanuit dit ongenoegen wil een bepaalde groep van de bevolking zich beveiligen door barrières te creeëren.  Deze trend van het exclusivisme vertaalde zich ondermeer tijdens de verkiezingscampagne van Donald Trump om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico. Binnen Europa was er veel kritiek,  terwijl we zelf barrières bouwen tegen de groeiende vluchtelingenstroom uit Afrika en het door oorlog geteisterde Midden-Oosten.

Maar het exclusivisme gaat nog verder binnen de maatschappij. Het exclusivisme of vormen van discriminatie zien we in 2017 opduiken in sportclubs, in het uitgaansmilieu, op restaurant, op café, bij bepaalde retailers, op het werk, in het onderwijs. Sommige handige marketeers gaan hier in 2017 zelfs handig op inspelen en bedoelen het niet eens zo slecht.  

Toch enkele cijfers en voorbeelden: Onderzoek van de OESO uit 2014 bracht aan het licht dat in 17 ontwikkelde landen mensen, met een vreemd klinkende naam, minstens 2 keer zoveel sollicitatiebrieven moeten sturen om aan werk te geraken, dan mensen, met een native klinkende naam.

Ook op het trendy airbnb komt uitsluiting op basis van racisme voor.  Het overkwam de 25 jarige Gregory Seldon, die in Philadelphia, geen huis kon huren, omdat hij een kleurling is. Hij probeerde het met een nieuw profiel. Hij stuurde een foto van een jongere blanke man en hij kreeg hetzelfde huis meteen toegewezen.

In 2017 ontstaat regelgeving om deze vorm van discriminatie te verbieden.  Apps en tools zullen verschijnen om onze identiteit weg te blurren, als reactie op dit exclusivisme. Ondertussen is de betaversie online van innclusive.com, een airbnb alternatief, dat zich sterk maakt door niet te discrimineren en iedereen de kans te geven een woning of appartement te huren.

Het exclusivisme krijgt zoals vele trends een tegenreactie met een antitrend, namelijk deze van het inclusivisme. Het inclusivisme is gebaseerd op het verbinden van mensen en houdt rekening met waardes zoals respect en solidariteit. Als mens zijn we immers ook in staat om ons empathisch vermogen aan te spreken en compassie te tonen.

Onderzoek van JWT, uitgevoerd in november 2016, toont aan dat 51% van de millenials, appreciatie toont wanneer merken in hun communicatie een politiek statement durven maken. Een paar voorbeelden om dit aan te tonen: In Sao Paulo, Brazilië deed Ben & Jerry’s in april van 2016, een oproep aan geliefde stellen om bij het eten van een ijsje te discussiëren over punten, waar ze het oneens over zijn. De campagne #disagreewithlove kreeg veel bijval, ook op sociale media, en toont aan dat de verbindende waarden nog steeds sterker zijn dan tegenstellingen.

Het vodkamerk Smirnoff greep terug naar zijn oorspronkelijke geschiedenis door het verhaal van immigratie op te pikken in een beklijvende campagne. In LA werkte het vodkamerk samen met de bekende straatartiest Morley. Morley creeërde street art door het verhaal te visualiseren van 10 onbekende migranten in LA. Deze kunst werd gebruikt voor de reclamecampagne van het merk en in 2017 zal dit kunstproject worden geëxposeerd in verschillende steden over de ganse wereld, startend in Japan.

Het kan zelfs nog een stukje extremer. Het Deense brillenmerk Dear Leader heeft een duidelijk politiek doel, namelijk het ten val brengen van de Noordkoreaanse leider Kim Jong-Un. Met het kopen van een zonnebril van het merk worden organisaties gesteund in het communistische Noord-Korea.

 

3/ Demografisch deficit

De wereldbevolking blijft verder groeien in een overweldigend tempo, met grotere uitdijende steden, wereldwijde migratiestromen en een desastreuse impact op onze planeet met zijn ondertussen minder rijke fauna en flora en de bijna onomkeerbare klimaatveranderingen tot gevolg. Daarnaast vergrijst de bevolking in China, maar ook bij ons in het Westen. 

Demografische specialisten praten al jaren over millenials, generatie, X-Y, babyboomers enz., maar de verschillen tussen al deze groepen vervagen en we kunnen 2017 gerust uitroepen als het jaar waarin we de kentering zien naar een demografisch deficit. 

De demografie en het daarbij horend gedrag per generatie wordt volledig op de kop gezet. Enkele voorbeelden om dit te illustreren: Emma Yang, een 12 jarig meisje, bouwde het afgelopen jaar de app Timeless om Alzheimer patiënten, hun familie en hulpverleners te helpen. Timeless zorgt voor praktische oplossingen zoals geheugenverlies en verwarring, dit door gebruik te maken van o.a. facial recognition. Emma Yang zit pas in de middelbare school, bouwt een succesvolle app, presenteert haar app en start up in een volle zaal in New-York voor 300 mogelijke investeerders. Ze kan bovendien ook als een rolmiddel dienen voor de trend van het inclusivisme. Knap, toch!

Een ander voorbeeld is David Goodall (102 jaar oud) en hij mag nog steeds blijven werken. Deze ecologieprofessor van een Australische universiteit, kreeg eerder dit jaar een verbod om nog langer les te geven. Er kwam protest, dat wereldwijd werd opgepikt en hij kreeg prompt zijn baan terug. Ook in de VSA is er nog een lerares van 102, die voor de klas blijft staan.  Op leeftijd en werken vallen alle grenzen weg en dat zullen we in 2017 steeds meer zien, tengevolge van de bevolkingsvergrijzing en de onzekerheid dat in de toekomst pensioenen en andere uitkeringen nog uitbetaald kunnen worden.

Vrouwen en videogames. Het lijkt niet zo compatibel, maar schijn bedriegt. Tussen 2013 en 2016 is er een stijging van 32% van vrouwen boven de 50 jaar, die actief videogames spelen.  Ook de oudere bevolkingspopulatie omarmt technologie en sociale media. In 2006 was 1% van de 65+ er actief op sociale media. Nu is dat 49% binnen dezelfde leeftijdscategorie. We noteren een stijging van 400% van interraciale huwelijken in de VS ten opzichte van 25 jaar geleden. Assumpties toegepast op consumentengedrag en gebaseerd op ras, leeftijd en/of geslacht, hebben hun houdbaarheidsdatum al lang overschreden én moeten dringend herzien worden.

In oktober 2016 verscheen voor het eerst een jongen als gezicht van Covergirl. Het overkwam de 17 jarige make-up artiest James Charles.  Er zijn ook nog tal van andere voorbeelden, zoals de geslachtsneutrale fast fashion line van Zara of diverse genderblurring advertenties in de modewereld.

In Brazilië werd een videocampagne opgezet door Houaiss Dictionary om het woord familie te herdefiniëren.  Volgens de Brazilaanse overheid is de definitie voor het woord familie terug te brengen tot de band tussen een man en een vrouw.  Houaiss Dictionary voelde aan dat deze definitie al lang voorbijgestreefd is. Het lanceerde een videocampagne, waar iedereen zijn video kon uploaden en een definitie mocht geven van wat hij/zij onder familie verstaat. Het werd een gigantisch succes in Brazilië met massa’s uploads.

De Zuidamerikaanse media pikte deze hype op en er volgde de formulering van een nieuwe definitie van het woord familie. Wat werd de nieuwe definitie? Familie wordt anno 2016 beschouwd als een groep mensen, die worden verenigd door een gemeenschappelijke band, die meestal in een gemeenschappelijke ruimte leven en een wederzijdse ondersteunende relatie hebben.  

We mogen ook niet vergeten dat het aantal éénpersoonsgezinnen al aan het toenemen is. Volgens Datamonitor bestonden er in Zweden in 2013 al 47% van de gezinnen uit één persoon, In Duitsland 40%, Nederland 36%, in de UK 29%, Rusland en Polen 25%. 

 

4/ Hybride consumptie

Consumenten verlangen steeds meer van de bedrijven, hun merken en producten. De verwachtingen van de consumenten bereiken in 2017 ongekende hoogtes.

Consumenten willen liefst zo weinig mogelijk betalen voor de producten, binnen 24 uur beleverd worden, gemakkelijk producten kunnen terugleveren, als ze niet trevreden zijn. Ze eisen van het merk diversiteit op hun werkvloer, eerlijke lonen, diversiteit in hun communicatie- en reclame-uitingen,  authenticiteit, geen slavenarbeid, locaal geproduceerd, 24/7 bereikbaarheid en beschikbaarheid op hun vragen en opmerkingen, transparantie, geen genetisch gemodificeerde producten, etc.. De druk op merken met hun producten en diensten is exponentieel toegenomen gedurende de laatste 10 jaar.

We mogen daarbij ook niet uit het oog verliezen, dat het aanbod aan producten bij onze retailers en e-tailers nog nooit zo groot is geweest.  Koppel daar nog aan, dat we onze bestelling wereldwijd kunnen plaatsen en prijzen eindeloos kunnen blijven vergelijken, voor we beslissen om te kopen.

Dit impliceert enerzijds keuzestress bij de consumenten, die bovendien mondiger, beter geïnformeerd zijn en vooral kritischer worden en nog minder merktrouw dan pakweg 10 jaar geleden. Merken met hun producten en diensten leveren veel meer inspanningen om klanten te winnen en te voldoen aan de torenhoge verwachtingen. Experience marketing, storytelling en engagement of zelfs endorsement van de consumenten blijven ook in 2017 belangrijk voor de winnende merken, maar ze krijgen er de hybride consument bij.

Rabobank Nederland deed enkele jaren geleden een studie rond de hybride consument, die zijn budget verdeeld onder premium producten en mass market producten. In sommige maanden gaat de consument  zijn budget spenderen aan de nieuwste dure smartphone, gaat hij/zij voor een culinaire ervaring in een toprestaurant of een exotische bestemming op de Caraïben of kiest zij toch voor één of andere dure handtas van een luxueus modemerk of hij voor een dure horloge of sportwagen. De rest van de tijd koopt dezelfde consument bij de discounters, waar vooral naar nog goedkopere prijzen wordt gekeken. Deze discounters draaien op megavolumes om te kunnen overleven.

Erger is het voor het ganse middenveld dat door de dure premiummerken en de discounters wordt weggedrukt. Deze evolutie is al een tijdje gaande en zal ook in 2017 de middensegmentmerken parten spelen en leiden tot tal van faillissementen, zeker als zij niet innoveren of aan de steeds hogere consumentenverwachtingen beantwoorden.  Wie heeft de trendwind in de zeilen? Dat zijn de merken, die ethische waarden vooropstellen. Binnen de piramide van Maslow streeft de mens immers in het bovenste gedeelte van de piramide naar zelfactualisering en persoonlijke ontwikkeling.

Bedrijven, merken, producten, diensten en/of apps, die je daarbij helpen en aanwijzen hoe jij zelf een betere persoon wil en kan worden , zullen in de nabije toekomst omarmd worden.  Een voorbeeld van deze trend is een actuele hit op het Internet.  Het betreft een campagne tussen Charity:Water en het juwelenmerk Lokai. De campagne draait  rond de chatbot Yeshi, een fictief jong Ethiopisch meisje, dat je kan volgen in haar reis op zoek naar zuiver drinkbaar water. In haar 2 ½ uur durende zoektocht kan je met haar chatten, deelt zij foto’s, video’s en boodschappen om je attent te maken op de enorme struggle for life, die deze vrouwen dagelijks meemaken. Yeshi zal de gebruiker ook vragen stellen over haar leven. Het zet je aan het denken en je wil tenslotte ook een beter persoon worden.

 

5/ Start ups blijven in de mode

Het ondernemerschap, dat door de overheden in de Westerse wereld sterk wordt gestimuleerd en daarnaast kan rekenen op tal van verschillende ondersteunende inititiatieven krijgt in 2017 vleugels.  Volgens een Amerikaans rapport van Inc telde de VS afgelopen jaar ruim 27 miljoen nieuwe ondernemers. Eén en ander heeft te maken dat de barrières om te ondernemen wegvallen of dat men de ondernemers helpt via diverse vormen van coaching en begeleiding.

Maar een andere opvallende trend is dat naast het entrepreneurship, ook het ondernemerschap binnen bedrijven een hoge vlucht begint te nemen. Bedrijven plaatsen meer vacatures voor innovatiemanagers of zoeken consultants voor innovatietrajectbegeleiding. Er worden meer hackatons georganiseerd, waarin multidisciplinaire teams nieuwe producten of diensten bedenken als antwoord op de groeiende concurrentie van de kleinere wendbare bedrijven, die de markt bedreigen met disruptieve businessmodellen, producten en diensten. 

Een bedrijf oprichten volgens het Lean Start Up model van Eric Ries, wordt al als een statusmiddel beschouwt, ook al moet het succes in de toekomst nog bewezen worden.

Steeds meer start ups zijn éénmansbedrijven, die ervoor kiezen om snel en behendig te reageren op de razendsnelle ontwikkelingen, die op hen afkomen. Het zijn trouwens vooral marketeers, die in de toekomst de overstap zullen maken naar het ondernemerschap, omdat zij de vaardigheid en het inzicht hebben om elk product succcesvol in de markt te zetten.

Er komt wel een kentering in de financiering van start ups. De tijdspanne om succes na te schreven, wordt korter, waardoor de focus verlegd wordt van long term omzetstreven naar short term omzet en winstgarantie, voor potentiële investeerders mee gaan instappen. Dit heeft natuurlijk te maken met het groeiende aanbod van start ups, waar investeringsmaatschappijen uit kunnen kiezen. Het voorbeeld van de entrepreneur van 2017 start met zijn  laptop, huurt een coworking space en heeft een duidelijke visie om iets te veranderen met zijn toekomstige product of dienst.

 

6/ 3D Printing verovert in 2017 traditionele sectoren

Disruptie heeft er in het afgelopen decennium voor gezorgd dat alles wat gedigitaliseerd kon worden, werd gedigitaliseerd. Denk maar aan de muziek-, boeken-, film- en gamessector.  In 2017 zullen traditionele sectoren te maken krijgen met disruptie, maar dan van een andere soort. 3D printing zal vooral vooral de bouw en voedingssector treffen en in 2017 zullen we daar steeds meer mee geconfronteerd worden, maar 3D printing zal ook in andere sectoren haar intrede maken.

De bouwsector is een zeer traditionele sector. In 2014 verraste het Chinese Winsun de wereld door in één dag 10 woningen te printen. De afgelopen twee jaar werd een flatgebouw en kantorencomplex in beton geprint.  In augustus 2016 sloot Winsun een megaproject met de Saoudische regering voor de bouw van 1,5 miljoen huizen tussen 2017 en 2022, dit om een snel, efficient en degelijk antwoord te bieden op de groeiende bevolking op het Arabische schiereiland.  

Louis Vuitton liet voor de recente Kerstinkopen een 3D winkel printen in Sydney. In 2017 zal in Nederland het eerste 3D geprinte huis worden gerealiseerd worden in Eindhoven. Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture is bezig met zijn 3D geprinte museumpaviljoen in Amsterdam dat waarschijnlijk eind 2017 zal worden gerealiseerd.

Ondertussen bracht het Italiaanse 3D printbedrijf WASP de Maker Economy Starter Kit op de markt, bestaande uit een container met 3D printing apparatuur om betaalbare huizen te bouwen.  Met 3D printen kunnen dynamische huizen worden gecreeërd op een vrij korte tijd. Het zal voor de traditionele bouw even wennen worden, wanneer 3D print spuitkoppen de traditionele bakstenen en betonmolens mettertijd zullen vervangen. In een 3D geprint huis passen natuurlijk ook 3D geprinte meubelen. Enkele weken geleden maakte IKEA bekend dat ze ook meegaat met het 3D printingtijdperk. Ikea lanceerde de mededeling dat ze een 3D gebreide stoel zal lanceren vanaf 2017. 

Het bedrijf Aurora Flight Sciences liet recentelijk ook nog een vliegtuig in 3D printen. Dit onbemande vliegtuig met straalmotoren slaagt erin om 240 km/uur te halen. Ook hier ligt de weg open voor 3D geprinte vliegtuigen, die we kunnen bemannen en gebruiken voor commerciële vluchten, al zal 2017 daar nog veel te vroeg voor zijn.  Het Israelische Micron 3DP ontwikkelt momenteel een glasprinter, die het mogelijk maakt glas in hoge resoluties en allerlei vormen te printen.

Maar ook in de voedingsector neemt 3D printing een hoge vlucht. Food Inc startte recentelijk met een rondreizende pop up restaurant formule, waarin alles in het restaurant in 3D wordt geprint, dus niet alleen het eten, maar ook de borden, het bestek, de stoelen, de verlichting en ga zo maar door. Verschillende internationale gerespecteerde chefs en gerenommeerde merken werden aangetrokken om de menu samen te stellen en na te denken over het fooddesign.  Alleszins was de opening in Londen in 2016 een groot succes. Verschillende andere steden zullen in 2017 volgen en alles blijkt nu al volgeboekt te zijn.

Dankzij crowdfunding kan je vanaf februari 2017 zelf de 3D foodprinter Bocusini in de keuken plaatsen. Bocusini is een foodprinter voor o.a. marsepein en paté.  Het Engelse bedrijf Chocedge ontwikkelt 3D chocolade objecten op basis van Belgische donkere chocolade. Een 3D foodprinting bedrijf tekende een samenwerking met een Italiaanse pizzabakker om een keten te ontwikkelen, waarin de pizza’s niet meer gebakken zullen worden in ovens, maar uit de printkoppen tevoorschijn worden getoverd.

 

7/ Augmented en Virtual Reality geraken op kruissnelheid

Elon Musk, de oprichter van Tesla en drijvende kracht van SpaceX, zegt dat wij niet leven in een echte zintuiglijk waarneembare wereld, maar in een fraai vormgegeven computersimulatie. Als dit zo is, hoeft het geen betoog dat Virtual en Augmented Reality zeer hot waren in 2016, met tijdens de zomer van 2016 de Pokémon Go rage en de lancering van diverse VR brillen, al dan niet geconnecteerd met gamingtoestellen of bedoeld voor entertainment doeleinden.

Virtual Reality zal echter nog meer in andere toepassingsgebieden gaan doorbreken, buiten het umfelt van de entertainmentwereld. We zullen in België in 2017 de allereerste VR bioscoop openen. Bij onze noorderburen gebeurde dit afgelopen jaar in Amsterdam.  Ook de VRT experimenteerde met Virtual Reality.  Journalist Jens Fransen was maart 2016 in Syrië en maakte er twee 360° reportages in VR.  Deze reportages werden eind mei getoond en zijn een tool om het nieuws te verjongen en aantrekkelijk te maken voor een nog breder publiek. Voor de VRT was dit het eerste project, dat zeker nog verdere navolging zal krijgen. 

Virtueel reizen behoort al tot de mogelijkheden, mede dankzij wat Connections aanbiedt. Je kan al even ervaren hoe het is om in New-York te zijn via VR corners bij Connections.  In de wat verdere toekomst gaan we lekker thuis op wereldreis dankzij de VR bril en waarschijnlijk wordt onze VR bril wel net zo verslavend als we nu zijn aan onze smartphones.

 

8/ Dronemania in 2017

Nieuwe toepassingen voor drones. Volgens een studie van de AT& T Foundry, uitgevoerd begin 2016, zal de markt voor drones alleen maar toenemen en worden door de technologische evolutie nieuwe toepassingen mogelijk.  In 2017 zullen er in de VS alleen al 2,5 miljoen drones gebruikt worden en is de Amerikaanse markt goed voor ruim 5 miljard dollar en zorgt ze zowel rechtstreeks als onrechtstreeks voor 100.000 banen.  Over 8 jaar zal in Amerika ruim 80 miljard dollar circuleren in de drone-economie. Ook in West-Europa en in België biedt de drone-economie ongekende kansen en zal 2017 het jaar van de dronemania worden.

Binnen de entertainment sfeer zullen er nationale en internationale kampioenschappen worden gestreden met droneraces of dronewars. Maar de echte groei zit natuurlijk in allerlei nieuwe toepassingen, die ondertussen het levenslicht hebben gezien of in embryonale fase zitten. Drones worden in de VS ingezet om grote dynamische en veeleisende telecomnetwerken te ondersteunen bij massa bijeenkomsten en grote sportevenementen in stadions.

Drones zullen ook langer in de lucht kunnen blijven en door bv. zonnepanelen en energie-opslag niet eens meer hoeven te landen, waardoor ze als het ware satellieten worden.  Ze gaan in 2017 meer ingezet worden als een extra oog en toezichthouder op grote industriële en gevaarlijke complexen als een extra beveiligingsmiddel om calamiteiten te vermijden.

Aerobo is een start-up in de drone-economie, die opereert voor entertainmentbedrijven, maar ook voor het nieuws, tijdens sportactiviteiten, in de bouwsector, de landbouw, industriële inspectie en de energiesector. De toekomst van drones ligt voor een groot stuk in zijn communicatie en connectiviteit met andere drones of voertuigen. Drones zullen ingezet worden voor verkeersinformatie en zullen zeker voor medische urgentie gebruikt worden.  Het Chinese bedrijf GUAV Intelligent Technology heeft een drone ontwikkeld vol medische apparatuur. Daarbij vervoert de drone ook spoedartsen naar moeilijk bereikbare plekken om eerste hulp te bieden. Vanaf 2017 zullen ze in China voor het eerst mogen uitrukken. 

Bouwbedrijven zullen in 2017 ook drones gebruiken om bijvoorbeeld daken te inspecteren op lekken of andere gebreken. Hierdoor hoeven mensen deze gevaarlijke klus niet meer te klaren en het zal bovendien ook nog minder kosten.  De Zwitserse designer Rinspeed ontwikkelde recentelijk nog een conceptauto, vergelijkbaar met de BMW i8, waarbij op het dak van de auto een platform werd gecreeërd om de drone te laten opstijgen en landen. Terwijl je zelf rijdt, maakt de drone ondertussen foto’s en hij kan je beelden geven van het landschap, wanneer je daar zelf voorbijzoeft. 

 

9/ Het nieuwe statussymbool van 2017 is DNA

2017 wordt het jaar waarin we massaal ons nieuwe statussymbool DNA zullen sharen. De kostprijs om DNA onderzoek uit te voeren zijn de laatste jaren fenomenaal gedaald. Voor ongeveer 100 Euro kan je vandaag een DNA test laten uitvoeren.  Interessanter wordt het om vanuit je DNA migratieroutes te volgen. DNA wordt van generatie op generatie doorgegeven en dankzij onze eigenschappen van het DNA kunnen we bijvoorbeeld nagaan, waar onze voorouders vandaan komen en met welke bevolkingsgroep uw DNA overéénkomt.

Dankzij de afkomst voorouders DNA test, kan je nagaan waar je voorouders vandaan komen, zodat je ook meer te weten komt over je raciale en etnische afkomst. Via hetzelfde onderzoek wordt het mogelijk om uw DNA terug te leiden tot een zogenaamde haplogroep, op basis waarvan men met grote precisie kan zeggen waar de plaats van je oorsprong ligt.  Er zijn verschillende haplogroepen zoals bijvoorbeeld de Zuid-Europese, de Afrikaanse of de Aziatische. Men kan zelfs verwantschap onderzoeken met bekende historische figuren. Deze testen zijn mogelijk voor ongeveer 200 Euro.En voor minder dan 300 Euro kan je de DNA test vervolledigen met het verhaal waar je voorouders vandaan kwamen.

Ook diverse merken hebben de toon al gezet en gebruiken DNA in hun producten en/of campagnes. The Genue Boutique in Londen levert gepersonaliseerde huidverzorgings-producten op basis van een persoonlijke enquête en je eigen wangslijmvlies. De klanten krijgen daarna een op maat gemaakt huidverzorgingsprogramma op basis van hun persoonlijk DNA, dat de beste oplossing biedt voor hun persoonlijke veroudering.

De creatieve foodstilisten en designers van het Britse Bompas & Parr ontwikkelden in Dubai in 2015 een Pharmacafé, een pop up cocktail bar, waarbij de dranken werden gepersonaliseerd op basis van je persoonlijke DNA. De Zuidkoreaanse start up, Genoplan, lanceerde afgelopen jaar een persoonlijke genetische testkit om haar gebruikers te helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen op basis van genetische informatie. De gebruikers stuurden hun DNA sample met speeksel naar een labo en ze ontvingen daarna uitgebreide informatie over hun voedingspatronen, hun metabolisme en de kansberekening dat hij/zij obees zou kunnen worden.

De Amerikaanse start up Vinome vraagt ook eerst een speekselmonster om je DNA profielkaart te maken. De tweede luik van haar service bestaat erin dat je een maandelijkse fee betaalt en per maand enkele flessen wijn toegestuurd krijgt op basis van je persoonlijke DNA. Enkele weken geleden maakte Campbell’s bekend dat ze 32 miljoen dollar investeert in Habit.  Deze Amerikaanse start up introduceert maaltijdboxen gebaseerd op DNA testen.

Deze trend kent ook al een tegenbeweging. BiogenFutures is een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in genetische privacy. Zij ontwikkelden een anti DNA spray om je persoonlijk DNA te verwijderen van objecten, waar je mee in aanraking bent gekomen. Maar het mooiste voorbeeld is Momondo, een website uit Copenhagen, die eind 2016, een campagne lanceerden om de raciale diversiteit van elke mens aan te tonen. De campagne kreeg als titel the DNA journey, waarbij elk individu aanvankelijk zijn nationale gevoelens zeer sterk uitte en ook aangaf met welke nationaliteiten hij/zij niet overéénkwam. Dan werd van elke deelnemer een zeer uitgebreide voorouder DNA test gedaan en toen werd duidelijk dat zij meer raciale DNA elementen met zich meedroegen, dan hij/zij zelf vermoedde.  De conclusie is duidelijk: Je hebt meer gemeenschappelijke kenmerken met de rest van de wereldbevolking, dan je zelf dacht. Een knipoog naar het inclusivisme. De clip op Youtube is wel degelijk een hit met ondertussen meer dan 7 miljoen hits.

 

10/ Stuffocation: De ongoing trend van het ontspullen.

Onze samenleving zal in 2017 nog meer streven naar minder bezit. Twee derde van de mensen in de Westerse wereld heeft het gevoel dat ze te veel spullen in huis hebben. Te veel willen bezitten en je aandacht richten op het verwerven van nog meer bezittingen, veroorzaakt enorme stress.  Daar maken we in 2017 korte metten mee.

We gaan meer producten huren, leasen, ruilen, repareren, herstellen en/of lenen én willen minder gaan kopen. De redenen zijn duidelijk. De maatschappij is zich bewust geworden over de enorme afvalberg, die we produceren en vanuit deze ethiek, maken we een radicale omslag. 

Ten tweede is materieel bezit niet langer een statusvaluta. Status ontlenen we nu veel meer uit immateriële dingen: de vrije tijd, waarover we beschikken, de ervaringen die we delen, het aantal vrienden op Facebook, de volgers op Instagram of LinkedIn, studies en/of opleidingen, die we volgen, wat we voor de wereld betekenen en realiseren aan goede doelen, zelfs ons DNA profiel en of we al dan niet verwant zijn, aan een bekend historisch figuur is belangrijker dan het bezit van dure spullen.

Vergeet ook niet dat we meer nomadisch leven dan vroeger. We zijn constant on the move. In de toekomst zullen we door de demografische druk, ook kleiner wonen, dus hebben we ook minder spullen nodig.  Ontrend zijn bedrijven die vanuit een bepaald optimisme claimen dat ze producten maken, die een gans leven kunnen meegaan. Het merk Le Creuset is daar een mooi voorbeeld van. Ze pretenderen levenslange garantie, als je tenminste deftig omspringt met deze pannen. En als je ze niet meer gebruikt, zijn ze 100% recycleerbaar.  

Hierbij enkele inititiatieven om verder te ontspullen in 2017:

Againanagain.be is bv. een Belgische website waar je via een speelgoedabonnement per trimester telkens ander speelgoed kunt kiezen. 

LETS (Local Exchange and Trading System) is een netwerk van mensen die goederen en diensten met elkaar uitwisselen, zonder geld te gebruiken. De eenheid waarin de ruil wordt gemeten is tijd. Bv. 1 uur pianoles staat gelijk met 1 uur loodgieterijwerk.

Deurnedeelt.be is een netwerk van buurtbewoners waar spullen en diensten worden uitgewisseld.

Tournevie is een non-profit uitleendienst voor werktuigen, die in de zomer van 2015 van start ging in het centrum van Brussel.

Paynut  is een Nederlands online platform om spullen door te geven. Voor elk product dat je weggeeft ontvang je een nut.

Ook op het vlak van kleding zijn er waardevolle initiatieven, zoals swishing en swapping.

WOWOWOrent.com definieert de boodschap zeer duidelijk.  Stop spending, start renting. De website stimuleert de mentaliteitsverandering om onze koopreflex te vervangen door een leen- of huurreflex.

Deze trends zullen in 2017 vorm krijgen binnen de demografische, politieke, culturele, economische, technologische, ecologische en sociale structuren van onze samenleving. Tenslotte wil ik nog eindigen met een trendwoord: Wifibluffen. Je kan de term tot op heden niet op Wikipedia of Google vinden, wat op zich zeker geen verrassing is, maar de term houdt in dat jij met de naamgeving van je persoonlijke thuiswerk je buren willen overbluffen.  Met dank aan Lieven Vandenhautte en zijn programma Nieuwe Feiten heb ik dit woord leren kennen.

Ik ben zelf helemaal geen Wifibluffer, maar heb links en rechts wat navraag gedaan en blijkbaar zijn er al toch best wat Wifibluffers in Vlaanderen. Wellicht levert jou Wifibluf in 2017 evenveel status op dan de nieuwste Audi op de oprit van je buren.

 

 

 

 

 

 

Bert Van Thilborgh

Trendwatcher, Future Proved

Neem contact op met

Kreupelstraat 35 B - 2520 Emblem-Ranst

+ 32 475 32 35 22

[email protected]